Feta przy grillu

Feta przy grillu
15 min
Składniki:
  • 2 steki z rostbefu „Uczta Qulinarna” Sokołów (ok. 300 g) 
  • olej do grillowania
  • sól i świeżo mielony pieprz kolorowy
     

Sałatka:

  • 1 garść mieszanki sałat
  • 3 żółte pomidory
  • 1 plaster arbuza
  • 80 g sera feta
  • 2/3 szklanki borówek
  • 1 garść listków mięty
  • oliwa z oliwek
  • sól i świeżo mielony pieprz kolorowy
     

Przygotowanie:

Pomidory kroimy w półplasterki. Z arbuza usuwamy pestki, a następnie miąższ kroimy w kostkę. Ser feta kroimy w kostkę.

Na półmisek wykładamy sałatę, pomidory, kostki arbuza i fety oraz borówki. Całość polewamy oliwą, oprószamy solą oraz kolorowym pieprzem i posypujemy listkami mięty.

15 minut przed grillowaniem mięso wyjmujemy z lodówki. Chwilę przed wrzuceniem steków na ruszt nacieramy je olejem i posypujemy solą oraz pieprzem. Mięso wykładamy na gorący ruszt i grillujemy z obu stron do uzyskania złoto-brązowego koloru oraz pożądanego stopnia wysmażenia. Gotowe steki zdejmujemy z grilla i odstawiamy na kilka minut, aby „odpoczęły”. Podajemy z sałatką.
 

Wykorzystany produkt: