Karkówka po tajsku z pieczonymi ziemniakami

2 h
Składniki:
  • 1 opakowanie karkówki wieprzowej Sokołów Uczta (ok. 1 kg)
  • 8 ugotowanych ziemniaków w mundurkach
  • sól, pieprz

Marynata/sos:

  • trawa cytrynowa
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • ½ mango
  • 1 łyżka miodu
  • 1 papryczka chili
  • sok z ½ limonki
  • sok z ½ pomarańczy
  • 100 ml oleju
  • 20 ml sosu sojowego
  • 20 ml octu ryżowego
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • pieprz

Przygotowanie:

Trawę cytrynową, czosnek, szalotkę, papryczkę chili, mango oraz kolendrę drobno siekamy. Dodajemy miód, sok z limonki, sok z pomarańczy, olej, sos sojowy i ocet ryżowy. Doprawiamy do smaku pieprzem i wszystko razem mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy karkówkę pokrojoną w plastry o grubości 1 – 1,5 cm i odstawiamy w chłodne miejsce na 1-1,5 godziny.

Ugotowane ziemniaki w mundurkach polewamy 1 łyżką marynaty, oprószamy solą oraz pieprzem i owijamy folią aluminiową. Ziemniaki grillujemy 10-15 minut, natomiast karkówkę po 4-5 minut z każdej strony. Po usmażeniu wykładamy na talerz i podajemy z sosem tajskim. Smacznego!