Lunchbox prosto z rusztu

Lunchbox prosto z rusztu
20 min
Składniki:

Sałatka

  • 1 garść kiełków brokułu
  • 3/4 szklanki suchego makaronu
  • 2 kiełbasy śląskie Sokołów
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów 
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
  • 3 plastry świeżego ananasa
  • 12 pomidorków koktajlowych

 

Dressing

  • 3-4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka białego octu winnego 
  • 1 garść liści bazylii
  • sól i świeżo mielony pieprz
     

Przygotowanie:

W wysokim naczyniu umieszczamy wszystkie składniki sosu, a następnie miksujemy je blenderem, aż uzyskamy dressing o jednolitej konsystencji. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Ponacinane kiełbasy, plastry ananasa oraz skropione olejem szparagi grillujemy przez kilka minut z każdej strony, aż ładnie się zarumienią. Szparagi solimy po zdjęciu z rusztu, a następnie w zależności od długości dzielimy je na 2 lub 3 części. Ananasy kroimy na trójkąty, a kiełbaski w słupki. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.

W dużej misce łączymy wszystkie składniki. Następnie sałatkę przekładamy do lunchboxów.
 

Wykorzystany produkt: