Rodzinny obiad

Rodzinny obiad
15 min
Składniki:

Sałatka: 

  • 6-8 liści sałaty karbowanej
  • 1/2 kalarepy
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 2 łyżki pestek słonecznika (prażonych, solonych)
  • 1/2 pęczka szczypiorku

 

Dressing: 

  • 3-4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka białego octu winnego 
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki ostrej musztardy 
  • sól, świeżo mielony pieprz

 

Pozostałe składniki:

  • 2 kiełbasy piastowskie z szynki bez osłonki Grill House Sokołów
  • 1 cukinia (8 cienkich plastrów)
  • sos pomidorowy (opcjonalnie)
     

Przygotowanie:

Czosnek przeciskamy przez praskę, po czym łączymy go z pozostałymi składnikami dressingu.

Z cukinii odcinamy końcówki i przy pomocy obieraczki kroimy wzdłuż na cienkie plastry, które smarujemy niewielką ilością oleju. Kiełbasy kroimy wzdłuż na pół, a następnie owijamy plastrami cukinii. Grillujemy przez kilka minut z każdej strony, aż na cukinii pojawią się brązowe paseczki.

Kalarepę kroimy na cienkie plasterki, z których przy pomocy foremek do ciastek wykroimy ulubiony kształt lub też kroimy ją w kosteczkę. Pomidorki kroimy na połówki. Szczypiorek drobno siekamy.

Na talerze wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, a całość polewamy dressingiem. Podajemy z grillowaną kiełbasą i sosem pomidorowym.
 

Wykorzystany produkt: