SAŁATKA Z GRILLOWANĄ BROCKĄ

SAŁATKA Z GRILLOWANĄ BROCKĄ
20 min
Składniki:

Sałatka: 

  • 3 garści mieszanki sałat
  • 2 łodygi rabarbaru (1 łyżeczka cukru trzcinowego, 1 łyżka oleju, szczypta soli)
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów (olej, sól himalajska)
  • 1 duża garść truskawek
  • 2 garści żółtych pomidorków koktajlowych
  • kilka stokrotek

 

Dressing: 

  • 5-6 łyżek oleju z pestek winogron
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 1 czubata łyżeczka miodu
  • sól, świeżo mielony pieprz

 

Pozostałe składniki:

  • 8 kiełbas brockich Sokołów
  • sos pomidorowy
     

Przygotowanie:

Czosnek przeciskamy przez praskę, po czym łączymy go z pozostałymi składnikami dressingu.

Kiełbasy nacinamy, szparagi kropimy olejem. Kiełbasę i szparagi grillujemy przez kilka minut z każdej strony, aż ładnie się zarumienią. Szparagi solimy po zdjęciu z rusztu i w zależności od długości dzielimy na 2 lub 3 części.
Przycinamy końcówki rabarbaru, dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na plasterki grubości 0,5 cm. Olej łączymy z cukrem oraz solą. Tak przygotowaną marynatą nacieramy plasterki rabarbaru i odstawiamy na minimum 20 min. Pomidorki przekrawamy na połówki. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki.

Na półmisek wykładamy naprzemiennie mieszankę sałat, rabarbar, szparagi, truskawki oraz pomidorki. Całość polewamy przygotowanym dressingiem, a na koniec posypujemy płatkami stokrotek. Sałatkę podajemy z grillowaną kiełbasą i sosem pomidorowym.
 

Wykorzystany produkt: