Sałatka z karkówką grillową

Sałatka z karkówką grillową
25 min
Składniki:

Sałatka: 

  • 2 garści mieszanki sałat 
  • 2 plastry karkówki grillowej Grill House Sokołów
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 6 rzodkiewek
  • 6 młodych ziemniaczków
  • olej roślinny
  • sól

 

Sos: 

  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • pieprz kolorowy
  • sól himalajska
  • 6-8 łodyżek grubego szczypiorku

Przygotowanie:

Szczypior drobno siekamy, wraz z białymi częściami, czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z jogurtem greckim oraz doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem kolorowym.

Fasolkę pozbawiamy końcówek, a następnie podgotowujemy około 4 minuty w osolonej wodzie. Odcedzamy, skrapiamy olejem, układamy na tacce grillowej i posypujemy solą. Grillujemy przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając aż fasolka się zarumieni. Ziemniaki dokładnie myjemy, a następnie wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy je w zależności od wielkości i gatunku około 12-20 min pod lekko uchyloną pokrywką. Po odcedzeniu i przestygnięciu kroimy na plastry. Pomidorki przekrawamy na połówki. Rzodkiewkę ścieramy na tarce o grubych okach, bezpośrednio przed podaniem.

Karkówkę układamy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy przez około 5 minut z każdej strony. Na półmisek wykładamy naprzemiennie sałatę skropioną ulubionym olejem roślinnym, przygotowane warzywa i jeszcze ciepłą, pokrojoną w paseczki karkówkę. Sos podajemy osobno.

Wykorzystany produkt: